سرویس جهان مشرق _ از روز چهارشنبه هفته گذشته، درگیریهای نسبتا شدیدی در مرزهای دو کشور تاجیکستان و قرقیزستان و در منطقه موسوم به Batken رخ داده است که قدمتی به درازای حدود ۳۰ سال دارد.
۳ دهه پیش اتحاد جماهیر شوروی و بلوک شرق از هم پاشیده شد و ۱۵ کشور جدا شده از این اتحاد در طول سالهای بعد همواره بر سر مناطق مرزی میان خود اختلاف داشته و در موارد زیادی این اختلافات منجر به جنگهای خانمانسوز نظیر نبرد قرهباغ و شرق اوکراین شده است. در خصوص درگیری میان تاجیکستان و قرقیزستان نیز این مسئله به اواسط قرن بیستم و دوران اوج قدرت شوروی برمیگردد.
تقریبا از همان زمان میان مردم مناطق مرزی تاجیکستان و باتکن قرقیزستان بر سر منابع آبی و زمینهای کشاورزی این منطقه درگیری وجود داشت، اما از آنجاییکه این دو کشور در آن زمان در واقع استانهای شوروی محسوب میشدند، راهکاری برای حل این اختلافات اندیشیده نشد.
اگر چه سطح اختلافات میان دو کشور تنها بر سر این منطقه کوچک نیست و بنا بر تحلیل کارشناسان از مرز ۱۰۰۰ کیلومتری پر پیچ و خم میان دو کشور، حدود یک سوم از آن مورد اختلاف است و بارها کار به انتقال قوای نظامی و درگیری سنگین کشیده شده است.
درگیریها در این منطقه از ظهر روز ۴شنبه هفته قبل آغاز شد و ابتدا مردم محلی دو کشور در حاشیه رودخانه مرزی اقدام به پرتاب سنگ به سوی یکدیگر و کمی بعد استفاده از سلاح سرد و گرم میکنند.
نیروهای نظامی تاجیکستان که از قبل آمادگی لازم را داشتند وارد درگیری شده و منطقه مورد اختلاف را به تصرف خود در میآورند که این مسئله با واکنش قرقیزستان و اعزام یگانهایی از ارتش این کشور همراه شد. با مذاکرات میان دو طرف از ساعت ۲۰ روز پنج شنبه هفته گذشته آتش بس میان دو طرف برقرار شده و قوای نظامی تاجیک از منطقه مورد اختلاف خارج شدند.
وزیر بهداشت کشور قرقیزستان در یک کنفرانس خبری اعلام کرد بر اثر درگیری ۲ روزه در مناطق مرزی این کشور با تاجیکستان، ۳۱ نفر کشته و ۱۵۰ نفر زخمی شدهاند. در سوی مقابل آمار جامع و دقیقی از سوی مقامات تاجیک در خصوص تلفات شهروندان این کشور در این درگیری اعلام نشده است.